Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Концлагер Белене
Снимка: Йорданка Петрова

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин.

Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група , се отбелязва в поканата.

Към нея са се присъединили общественици и организации, работещи доброволно и безвъзмездно за провеждане на възпоменателното честване. С него се продължава традицията за поклонение в памет на жертвите на „Белене“, поставена след 1989 г. Уточнява се още, че участието в годишното поклонение е безплатно и свободно – то не е обвързано с плащането на каквито и да е такси и издаването на разрешителни режими, припомнят организаторите.

Единственото необходимо нещо за допускането на остров Персин е участниците да носят документ за самоличност, който се изисква при преминаването през портала на затвора в Белене.

За трансфера на гостите без собствен транспорт от брега на остров Персин до мястото на бившия лагер (Втори обект) организаторите са осигурили микробуси за безплатен превоз до бившия лагер и обратно до понтонния мост на река Дунав. Времето за този трансфер е около 20 минути.

Началният час за влизане на остров Персин пред портала на затвора в Белене е 9 часа.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени