Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Снимка: БТА

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си.

"Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен: "В контекста на всекидневните убийства в Мексико от наркодилъри, той се осмелява да се шегува с оръжие".

Бенджамин не е коментирал случая, който изглежда е бил неуместна шега. Няма и официално изявление от Министерството на външните работи. Той обаче вече не фигурира като посланик в Мексико на офиицалния уебсайт на посолството.

Преди Мексико Бенджамин е бил посланик в редица други държави и е с репутация на доста нетрадиционен дипломат. Той беше много активен в социалните медии с голям брой последователи в мрежата X. Той е смятан за прекалено прям и се вълнува особено от африканска политика, футбол и рок музика.

В Мексико, както и на други места, където е бил, Бенджамин беше твърдо убеден в ролята на меката сила на британския рок и инди музика, коментира Би Би Си. Самият той е запален музикален фен, той насърчава големи групи и певци от Обединеното кралство да посещават Мексико, като понякога ги приема в резиденцията си преди концертите им. Това важи особено за "Ролинг стоунс".

Фактът, че посланикът е видян да размахва оръжие срещу екипа си на фона на толкова много годишни убийства, причинени от насилие, свързано с наркотици в Мексико, макар и замислено като шега, обаче изключително е подразнило мексиканците, допълва Би Би Си.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени