Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Снимка: БТА

В Международния ден на детето беше поставено символично начало на подготовката за строителството на Национална детска болница. Разчистването на терена ще отнеме седем месеца, а изграждането на лечебното заведение ще продължи 3-4 години. В церемонията участваха служебният премиер Димитър Главчев и министрите на здравеопазването и на регионалното развитие.

"Честит празник на българските деца. Те са нашето бъдеще и всички очакваме от тях да са щастливи, за което и ние трябва да допринесем, разбира се", обърна се към всички деца премиерът при символичното начало на разчистването на терена, където ще бъде изградена Националната детска болница.

Доктор Владко Григоров, изпълнителен директор на здравната инвестиционна компания за строителството на детската болница, заяви:

"Стартираме всички процедури по проектиране и изграждане на Националната детска болница. Оттук нататък имаме 7 месеца, в които трябва всичко това, което виждате, да се премахне, включително и основите. Тук имате минус 3 етажа под тази голяма сграда и допълнителните сградни фундаменти, които виждате, които не са сгради, а с някакъв тип стенни".

Министърът на здравеопазването Галя Кондова каза:

"В тази болница децата ще получат денонощна, високоспециализирана здравна помощ на едно място и в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност".

Регионалният министър Виолета Коритарова пое ангажимент да бъде създаден необходимият бърз и лесен достъп до болницата.

"Това ще се случи със завършване на изграждането на Софийския околовръстен път. Там предвиждаме необходимата транспортна връзка за комплекса".

Изграждането на Националната детска болница се очаква да отнеме три – четири години. Срокът започва да тече след разчистването на терена.

В Болярово вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че изграждането на Националната детска болница трябва да се превърне в приоритет за следващите правителства и допълни, че процесът по строителството се е забавил:

"Закъснява страшно много. Хубаво е, че са избрали такава символична дата, за да започне. Чувам, че цели 7 месеца само ще се разчиства теренът. Сигурно има начини това да стане по-бързо, защото ние, българите, отдавна я чакаме".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени