Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс".

От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана на Байдън.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че няма да има трайно примирие в Газа, докато групировката не бъде унищожена във военен и управленски план.

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заплаши да свали коалиционното правителство, ако премиерът Бенямин Нетаняху приеме предложение за примирие в Ивицата Газа, което включва спиране на военните действия, без групировката "Хамас" да бъде елиминирана. Подобно споразумение би било "безразсъдно, представляващо победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел", написа ултранационалистът и лидер на партия "Еврейска сила" Бен-Гвир в социалната мрежа "Екс", цитиран от "Ройтерс". 

Също в "Екс" друг крайнодесен министър - Бецалел Смотрич, настоя офанзивата в Ивицата Газа да продължи, докато "Хамас" не бъде унищожен, а всички заложници, държани от радикалната групировка, не бъдат освободени. Лидерът на крайнодясната националистическа Религиозна ционистка партия и министър на финансите е също против изтегляне на израелски части, завръщане на палестинци в Газа, както и размяна на затворници.

Преговорите протичат на фона на продължаващи боеве в граф Рафах.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна