Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ очакват отговора на "Хамас" за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати все още очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, представен в края на миналата седмица от президента Джо Байдън.

За това съобщи тази вечер говорителят на държавния департамент Матю Милър. Той беше категоричен, че отгтоворът от израелското правителство е положителен.

Специално изявление на премиера Бенямин Нетаняху днес обаче даде да се разбере, че има голямо напрежение във водената от него коалиция.

Нетаняху увери радикалните си партньори в управлението, че унищожаването на "Хамас" си остава най-важният му приоритет.

Говорител на премиера обясни, че прекратяването на огъня цели освобождаване на заложници, а за всичко останало тепърва предстоят преговори.

Един от коалиционните партньори в правителството - министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир - заяви, че планът така и не му е бил предоставен и отново заплаши, че ще се оттегли от коалицията, ако унищожаването на "Хамас" остане на втори план. 

А финансовият министър Безалел Смотрич настоява, че даденото на Вашингтон обещание не е обвързващо. 

Междувременно в Рамала палестинската автономна власт обвини върховния духовен водач на Иран Али Хаменей, че подкопава перспективата за създаване на независима палестинска държава.

Хаменей по-рано възхвали терористичния рейд на "Хамас" в Израел на 7 октомври миналата година, който бил осъществен тъкмо, когато било необходимо, за да се възпрепятстват плановете на Съединените щати и някои близкоизточни играчи да променят регионалния баланс.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени