Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър обяви нови субсидии за жителите на планинските райони

Снимка: Pixabay

В Кипър от днес започва подаването на заявления за включване в новите планове за субсидии за жилища и за получаване на специални надбавки за живот в планинските, труднодостъпните и селските райони, съобщиха от вътрешното министерство. Българите, които отговарят на условията, също могат да кандидатстват.

Двойно се увеличава надбавката за издръжка за живот на пенсионерите в планинските и критичните райони и става 165 евро. Близо 1 млн. евро годишно ще са допълнителните разходи за държавата за изплащане на повишените помощи.

Това е една от промените във влизащите в сила днес нови подобрени жилищни планове, които бяха приети от правителството. Те са предназначени да съживят планински, труднодостъпни и специфични селски райони.

Целта е чрез предоставяне на субсидии и стимули за придобиване на жилища тези райони да станат по-благоприятни, да се задържи населението в тях и да се привлекат нови хора, особено млади семейства, коментира вътрешният министър Константинос Йоану.

Включени са нови населени места, с които максимално се разширява обхватът на получателите на специалните помощи. В над 400 райони ще са дава увеличената субсидия за изграждане на дом, която е от 20 000 до 70 000 евро, в зависимост от състава на семейството.

Помощта за жилище и планинските надбавки важат и за европейските граждани, живеещи в определените населени места, уточниха от
вътрешното министерство.

Над 55 млн. евро безвъзмездно финансиране е предоставено от правителството от началото на изпълнението на жилищните планове за планинските и селските райони през 2019 г. до днес, съобщи министър Йоану. Само през миналата година около 14 000 отговарящи на условията домакинства, съответстващи на близо 29 500 души, са се възползвали от
планинските надбавки.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени