Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YouGov: Британските лейбъристи са напът да спечелят историческа победа на изборите

Британските лейбъристи изглежда са напът да спечелят историческа победа на общите избори на 4 юли, като се очаква тяхната партия да получи мнозинство от 194 места в Камарата на общините, показва последното проучване на YouGov. Това ще бъде най-големият брой места, спечелени от британска партия на избори, откакто Стенли Болдуин получи мнозинство от 208 през далечната 1924 година. 

"Скай нюз" публикува проучването, което предвещава сериозно преначертаване на политическия пейзаж в страната. YouGov прогнозира също заличаване на торите в големи части на Великобритания, скок на либералдемократите и загуба на повече от половината от местата на Шотландската национална партия в Шотландия, ако изборите се провеждаха точно в този момент. 

Анкетата отрежда на лейбъристите 422 места, което е с 222 повече в сравнение с резултатите от 2019 година, сега въз основа на новите граници на избирателните райони.

Мнозинство от 194 места за Киър Стармър би засенчило огромното мнозинство на Тони Блеър през 1997 година от 179 и това на Маргарет Тачър, която получи 144 места през 1983 година. Консерваторите ще паднат само до 140 места в парламента, с цели 232 по-малко от изборите през 2019 година. Така ще се доближат до най-слабото си представяне досега със 131 места през 1906 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени