Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва план за безплатна лятна почивка на пенсионери с ниски доходи

Снимка: БГНЕС

От днес в Кипър започва специален план за безплатна лятна почивка в хотели на пенсионери с ниски доходи. Напълно финансиран от държавата отпуск се предвижда и за работещите. В двете ваканционни програми, субсидирани от правителството, могат да се включат и българи, живеещи постоянно на острова.

Планът за летен отдих на възрастните хора ще се прилага за хотели в планинските курорти и ще действа 4 месеца - от днес до 29 юли и от 3 септември до 28 октомври. По него пенсионерите ще могат да се възползват от безплатен 4-дневен престой (3 нощувки) при пълен пансион, обяви социалното министерство.

Субсидията от държавата важи за възрастни, които получават социални помощи или имат годишен доход до 15 500 евро (за сам човек) и до 20 000 евро (за семейство).

От 14 юли стартира втори правителствен план за лятото - за субсидиране на отпуск на работещи. До 27 септември по него ще се предлага 6-дневно настаняване (5 нощувки) с пълен пансион в планинските хотели за служители, които получават платения си годишен отпуск от Централния фонд за отпуските към социалното министерство. Вноски в него правят повечето компании, в които работят българите на острова.

Двете програми са на обща стойност близо 2 млн. евро и ще обхванат повече от 10 000 души, съобщи социалният министър Янис Панайоту.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени