Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на българските и световни сцени винаги е посрещана с оправдания възторг на публиката. Това е цигуларят, педагог, а не на последно място и свирещ диригент – поетът на четирите струни Светлин Русев. Той e наш любезен събеседник в студиото, за да сподели увлекателната история на своето музикално битие и общението си с някои от най-добрите старинни инструменти, дело на легендарните европейски лютиери.

Роден през 1976 г. в Русе, в семейството на цигулари, Светлин Русев от малък мечтае да стане пилот на изтребител. Родителите му обаче го насочват към музиката, като негов първи учител е именно майка му – преподавател по цигулка в родния му град.

През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. През 1994 г. журито на Висшата национална консерватория единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.


Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и "Маргарита Лонг – Жак Тибо". През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата "Мидем" в Кан през 2000 г. е определен за "Класическо откровение" на асоциацията "Адами", а през 2001 г. е избран за спонсорство от фондация "Natexis-Banques Populaires". Виртуозният цигулар се радва на блестяща международна кариера, свързана с едни от най-престижните зали по света, сред които са Болшой театър, Сънтори хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала "Плейел", ЮНЕСКО, Театър "Шанз-Елизе", Театър "Шатле", Cité de la Musique, Театър De la Ville, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала "Бела Барток", Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Снимки: svetlinroussev.net, БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна