Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

| Интервю
Снимка: Pixabay

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум.

"През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право. Трябва да намериш начин, по който на хората да им е интересно да слушат и да искат да проблематизират една тема, без да се разделят в някакви лагери", каза пред БНР Любомир Бабуров, основател на платформата за популярна наука Ratio. По думите му, "в момента сме във време на фундаментално несъгласие по всякакви теми, точки на разделение има плюс безкрайност".

Любомир Бабуров и Себастиан Аристотелис  Снимка: Ирина Недева

На форума гостува Себастиан Аристотелис, архитект и съосновател на компания за космическа архитектура. Компанията има изработена лампа, която ще бъде използвана на Международната космическа станция.

"Трябваше да тестваме лампата изключително щателно – за пожар, за удари, за електрически повреди, така че да сме сигурни, че тя ще работи качествено в космоса. Когато адресираме правенето на някакъв продукт, симулираме условия, които да се доближават до тези в Космоса, например под водата или в Арктика. Не е толкова лесно оцеляването извън един хабитат", обясни Себастиан Аристотелис в предаването "Хоризонт до обед".

"Изпращаме космонавти за N броя месеци и там те трябва да се чувстват комфортно, да са здрави, силни, да спят качествено. Тази лампа помага именно за това", посочи той.

Дали трябва да мислим за нов Ноев ковчег?

"Има няколко наратива. Едната история е историята на амбиции и откривателство. Този наратив е научно-изследователският. Като хора сме и откриватели. Паралелно с това е другият наратив – екосистемният. Не мисля, че рационално мислещ човек смята, че е добра идея като решение на проблемите, които имаме на Земята, да каже – ще се изстреляме към Космоса и ще колонизираме някакво място, ще направим парче скала някъде далеч от Земята обитаемо. Това е ужасно тъпа идея. Трябва да намерим начин, по който да запазим това, което имаме тук, защото очевидно е рядко и може да се окаже, че е практически невъзможно да го репликираме", коментира Любомир Бабуров.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна