Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Димитрова: Когато си критик, ти си критик винаги!

Журито и Магдалена Ралчева

Наскоро приключи 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора.

Той се проведе от 1 до 5 юни и в него бяха показани 50 ленти от 18 държави. Фестивалът имаше две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с българско и международно участие. 

Тази година председател на журито е Геновева Димитрова, която е сред водещите български филмови критици, останалите членове са: Линда Олте – латвийски режисьор, сценарист и редактор, Мариуш Гжегожек – полски филмов, театрален и телевизионен режисьор, сценарист, сценограф, графичен художник, филмов продуцент, британската актриса Пандора Джоунс и Санжин Малешевич – филмов и визуален творец спечелил множество награди, който е от Босна и Херцеговина.

Геновева Димитрова и Магдалена Ралчева
Пратеник на програма "Христо Ботев" на фестивала "Златната липа" беше Надя Атанасова, която се срещана с част от журито и актрисата Ели Скорчева, която беше специален гост на фестивала. Тя се завърна в голямото кино с блестящото изпълнение във филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага".

Ели Скорчева спечели наградата за Главна женска роля на Международния филмов фестивал "Златната липа", за ролята си на Блага.

Очаквайте разговора с нея на 17 юни от 17 до 18 часа в предаването "Какво се случва".

В специално интервюто за "Артефир" председателят на журито д-р Геновева Димитрова, която е сред водещите български филмови критици, сподели какви са нейните критерии за оценяване на един филм и кое е нейното мечтано заглавие.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Снимки: МФФ "Златната липа"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна