Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Благой Узунов:

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. Благой Узунов
Снимка: БНР

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли и гъби в различни райони на страната, участва в колективи по разработването на над 30 изследователски проекта, от които 5 с международно участие.

Включва се в 21-вата Национална антарктическа експедиция (2013) и пребивава на Руската антарктическа база "Белингхаузен" на о-в Кинг Джордж и на Аржентинската антарктическа база "Десепсион" на о-в Дисепшън. Доц. Благой Ангелов Узунов има и богата административна дейност – куратор на ACUS колекцията за аеротерестриални водорасли на СУ от 2010 г.

"Интересът към водораслите запали у мен моята преподавателка от студентските години проф. Мая Стойнова. Преди 20 години завърших Биологическия факултет и оттогава се занимавам с тях", споделя в предаването "Следобед за любопитните" доц. Блатгой Узунов. "Водораслите, – допълва той, – включват много разнообразни видове, сред които са и по-известните като синьо-зелени водорасли, които добиха популярност със своя отровен цъфтеж. В природата водораслите са над 100 000 вида и са много интересни за изследвания и изучаване. В България от цялото водораслово разнообразие до момента са известни 6-7000 хиляди вида, но то е слабо проучено и учените са сигурни, че видовете са много повече.

За разнообразието на водораслите и гъбите в България, както и за колекцията, която може да бъде разгледана в Биологическия факултет, разговаря Ани Костова с доц. Узунов в предаването "Следобед за любопитните".

Целия разговор от предаването "Следобед за любопитните" на Ани Костова с доц. Благой Узунов,  можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна