Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Ингрид Шикова: Европейският съюз е тревопасно животно между хищници

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Изборите за Европейски парламент са много важен момент както за Европейския съюз така и за България. Това каза пред Радио София проф. д-р Ингрид Шикова - основател на специалност „Европеистика“ към СУ, експерт в областта на политиките на ЕС и европейската интеграция.

„Светът се променя по-бързо отколкото сме предполагали, че е възможно, става по-груб, по-несигурен, по-непредвидим. Променят се балансите на икономическо и на политическо влияние, глобалните предизвикателства изискват от нас глобални решения. Всичко това е свързано и с нашето участие в Европейския съюз. Очевидно е, че сме в една нова, историческа фаза, в която времето на т. нар. щастлива глобализация, приключи“, обясни проф. Шикова.

По думите й, е необходимо да се съгласуват и да се решават проблемите, които предстоят.

„Самият Европейски съюз има да решава като организация свои вътрешни въпроси, първо – кои ще бъдат ръководителите, кой ще бъде председател на Комисията и всички висши постове“, изтъкна проф. д-р Ингрид Шикова.

Според нея основните предизвикателства, с които Европейският съюз ще се сблъска в новия си цикъл са геополитиката, конкурентоспособността, и това бюджетния дефицит да не преминава 3%.

„Друга важна задача е как да бъде постигната т. нар. Европейска икономическа сигурност, т.е. да сме убедени, че ние можем да защитим нашите европейски интереси, да не сме толкова зависими от Китай и други държави, да имаме повече „произведено в Европа“. И както каза Еманюел Макрон – да сложим край на усложнена Европа. На последно място, но не по значение, ще поставя разширяването на Европейския съюз“, посочи основателят на специалност „Европеистика“ към СУ.

Според проф. Шикова е немислимо да се води война на европейския континент през 21 век, визирайки нападението на Русия над Украйна. Това, по думите й, означава, че не сме научили уроците и поуките от Втората световна война.

„Европейският съюз наистина претърпя промени. Използва се една такава метафора, че Европейският съюз е тревопасно животно между хищници. Той функционира добре, когато работи в мир и когато следва някакви правила. В един момент се оказа, че вече правилата никой не ги спазва и в тази обстановка се налага Европейският съюз да промени своите позиции“, каза проф. д-р Ингрид Шикова.

Как функционира Европейският парламент и какво е важно да знаем за работата на институцията, както и защо гласът на България е важен в нея, чуйте в интервюто на Лъчезар Христов с проф. д-р Ингрид Шикова.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени