Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Растат протестните настроения"

Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка

"Трябва да се направи вариант на служебно правителство, но с ясна програма и без експерименти"

| Интервю
Първан Симеонов
Снимка: БТА

"Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори. Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията". 

Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". 

И допълни: 

"ГЕРБ-СДС ясно печелят изборите. Трябва да се въоръжим с търпение, за да разберем кой ще бъде вторият. Абсолютно всичко е в прогнозата". 

По думите му борбата за второто, третото, четвъртото място ще се реши накрая. 

"Тези избори могат да бъдат разпознати като ненужни, насилствени. Това се изразява в ниската активност. Оказва се, че "отдолу" е имало търсене за нови неща, това показват гласовете за "Величие". "Не подкрепям никого" също е над 3%. Това означава намаляване на интереса към политиката и търсене на протестни, на наказателни опции". 

Според Симеонов сигналът е "хора, спрете се с изборите". 

"Има антизападен протест. Не точно протест срещу Запада, а протест срещу начина, по който ние разказваме Запада.(...) Растат протестните настроения. Това отваря нишата за нов играч, голям, който лека-полека се очертава в президентството". 

Каквото и да се направи относно съставяне на правителството, подчерта Първан Симеонов, трябва да се направи с внимание към тези българи, които днес са избрали екзотично изглеждащи алтернативи

"Когато току-що си получил наказателно електорално поведение или въздържане от гласуване, си длъжен да търсиш не само аритметиката, но и красотата в политиката. А хората ни казват, че политиката в България е станала много грозна - едните и другите са маскари, затова търсим нещо трето, дори при по-малките партии. Ще трябват някакви креативни рецепти, ще трябва да се търси кабинет, който да свърши работа.(...) Рецептата е повече работа и експертност". 

Най-логично изглежда правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, "но не трябва да изглежда като някаква коалиция, не трябва да е много политическо, а трябва да е работническо": 

"Това, че ГЕРБ бият с много, не значи, че хората отново са заобичали много ГЕРБ. Те чакат следващия голям, който ще предложи промяна. Желанието за освежаване е пълно. Трябва да се направи вариант на служебно правителство, но с ясна програма и без експерименти".  

Интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени