Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев: Трудно може да се състави правителство без нови преговори

Светлин Тачев
Снимка: БНР

Ниската избирателна активност е нов антирекорд, което е червена лампа, че явно гражданите са изморени и политическите формации няма какво ново да им предложат, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1.

„ГЕРБ печели безапелационно първото място и има битка за второто и третото място. Трябва да отбележа и "Величие", което също показва не лоши резултати. От цялата ситуация – много трудно може да се състави правителство, което да не мине без комуникация и без нови преговори. По всичко личи, че поне три партии трябва да се съберат, за да направят общо управление. Всъщност, избирателната активност е отправната точка за това какво трябва да се прави, как да се говори, за да не стигнем до нови предсрочни избори“, каза Светлин Тачев.

По думите му, „постоянната спирала от избори“ тласка страната и демографията към лош сценарий. Според него изминалата предизборна кампания е била негативна, водена към твърдите ядра, но не и към мобилизиране на периферията.

„Затова ситуацията е патова. Много трудно може да се излезе от нея. Политическото противопоставяне води до сътресения, от които никой няма да получи нищо в изгода“, обясни социологът.

Според Тачев, фактът, че изборите са 2 в 1 е допринесло за по-високата активност при вота за Европейски парламент.

„На практика задмина националния вот, което го отдавам и на факта, че преференциалното гласуване има много по-голяма тежест отколкото в националния вот. Самата битка между кандидатите, вътре в самите формации, допълнително дава възможност на хората да гласуват с този мажоритарен елемент, което вероятно повишава и избирателната активност“, обясни Светлин Тачев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени