Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

"Предполагам, че ще бъдат запазени крайните цели на Зелената сделка, но посоката ще се измести в полза на индустрията и икономиката"

| Интервю
Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите.

Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа".

"Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се идентифицирали към коя от групите ще се присъединят. Очаква се поне част от тях, при това немалка, да бъде в т.нар. "крайнодесен спектър". 

В Германия управляващите загубиха драматично, но ЕНП все пак е водеща партия, докато във Франция партията на Макрон загуби от най-големия си враг, което предизвика турбуленция".

Договорите казват, че нова група може да бъде създадена от поне 23 депутата, които са излъчени от поне 7 държави, коментира тя изразеното от "Възраждане" желание за създаване на такава. 

"Би се изисквало голямо усилие и опит в европейските институции, какъвто "Възраждане" няма, за да може да обедини около себе си такъв потенциал от хора".

Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели, отбеляза още Николова в предаването "12+3". 

Ситуацията на преговори за оглавяване и формиране на институциите в ЕС се очертава да бъде тежка и ще се изискват изключителни дипломатически усилия, каза тя. 

Предполагам, че ще бъдат запазени крайните цели на Зелената сделка, но посоката леко ще бъде изместена в полза на индустрията и икономиката, обясни Николова. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна