Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Мурено е домакин на фестивала за везба "Магична красота"

Снимка: Здравка Цветкова - личен архив

Фестивал на традиционната везба и плетиво „Магична красота“ ще се проведе на 15 юни в земенското село Мурено. Инициативата е на местното читалище „Н.Й. Вапцаров-1949“, а организатори са мултижанровият артист Поло Оконе, етнографът Цветана Манова, д-р Юлия Боева и основателят на ателие „Везба” Маргарита Георгиева. Фестивалът се провежда в деня, в който е и съборът на селото. 

Пред местните жители и техните гости ще бъде показана експозиция, включваща близо 250 експоната, сред тях шевици, носии, литаци, ръкави, карета, кърпи. Под формата на седянка ще бъде представено културното битие на предците ни от Западния край и по-конкретно от Граово и Шоплука. „И ще имаме много лека образователна част, за да може да накараме хората освен да видят красотата на шевицата, да могат да вникнат и в нейните исторически същности, което е много важно. Да можем да накараме младото поколение и градското поколение, което ще дойде на фестивала, да спре да изхвърля шевиците на баба си”, каза един от организаторите Поло Оконе. 

Сред участниците са местни читалища, фолклорни групи и танцови колективи, везбарката Еглика Стефанова, Мадлен Божилова- единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционната кюстендилска сая и др.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна