Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

Снимка: БГНЕС

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът ще струва 23 544 000 лева. 

На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури. 

Заради липса на кандидати, миналата година МО прекрати поръчка за доставка на ремонтирани двигатели. 

България охранява небето си с МиГ-29 от 1989 г., припомнят на днешната годишнина от ВВС. Страната ни придобива 22 броя от най-съвременния по онова време фронтови изтребител. 

Първоначално изтребителите са били в авиобазата "Равнец". След 2000 година са препратени на летище "Граф Игнатиево". 35 МиГ-29 охраняват надеждно въздушното пространство на България. Това става и след приемането ни в НАТО преди 20 години, припомнят от ВВС. В последните години докладите на военните отчитат трудности при поддръжката на МиГ-овете. Главно заради това, че след старта на войната в Украйна Русия спря поддръжката. 

Желанието е самолетите да се поддържат поне до 2030 година, когато се очаква военните да имат пълна съвместимост с новите Ф-16. Първите нови машини ще дойдат догодина. До тогава трябва да бъдат решени и проблемите след ремонта на летище "Граф Игнатиево".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени