Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

Снимка: БТА

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир.

Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.

"Отправили сме покана и до сливенския митрополит Арсений да уважи тази празнична проява, този събор, които почива да на дългогодишните, традиции, практики и комуникация между двете общини."

От побратимената гръцка община Домоку се очаква да дойдат стотици наследници на гръцки преселници с корен от село Голям Манастир.

Българо-гръцкият събор на Манастирските възвишения се е провеждал още в началото на XX век, когато в околните села е живеело компактно гръцко население. След тяхното заминаване за Гърция след подписването на  Ньойския договор, те всяка година около Спасовден отново се връщали за събора, а сега това правят техните наследници. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна