Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Джамия Баня Баши в София
Снимка: Ани Петрова

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните.

Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от религия и етнос, казва в интервю за БТА главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам. Религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът създава мостове между хората, се казва в поздравлението.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски честити на мюсюлманите Курбан байрам. "Изразявам своята искрена благодарност за това, че заедно успяхме да постигнем много добри резултати на току що отминалите избори и вярвам, че заедно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България", написа Пеевски.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16 и 19 юни. В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна