Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал "Неотъпкана пътека" и детския лагер преди него:

"Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев.

Мястото никога не беше чувало класическа музика, но всяка година успяваме да докараме нови почитатели. Работя и с деца и искам да отглеждам в тях любопитството. Не може да очакваш хората веднага да я разберат - разказваш им историята, виждат я в съзнанието си. Представяме най-разнообразна програма. Всяка година има обединяваща тема. Тя е и за вокалния детски лагер преди фестивала. Първата тема бе благотворителността, дарихме средства на двама нуждаещи се в Гоце Делчев. Миналата година темата бе природата, сега са кулинарните традиции и здравословното хранене. 

Всяка година добавяме нещо повече, на фестивала също ще представим традиционни храни от района, от хляб до аромати. Детският лагер е от 1 до 8 клас, колежка от района ми помага. Даваме шанс на децата да се докоснат до тази музиката, да станат в бъдеще част от публиката ни. Желанието е най-важно." 


Мариана Карпатова учи в Музикалното училище в София, а през 1991 г. завършва оперно пеене в Българската държавна консерватория в класа на проф. Мати Пинкас (пеене) и проф. Павел Герджиков (актьорско майсторство). Специализира в Оперния център Джулиард Скул в Ню Йорк. Още като студентка там участва в престижното предаване „На живо от Линкълн Център” на продукцията на Морис Сендак „Хензел и Гретел” в двойната роля на майката и вещицата. Същевременно прави впечатляващ дебют в Операта в Сарасота като Роза Мамаи в „Арлезианката”, за което получва блестящи отзиви като певица и актриса със „страст и сила”. Изпълнението й в Линкълн Център като лауреат на наградата за дебют в зала „Алис Тъли” е отразено от Ню Йорк Таймс под заглавието „Дебют на бъдеща звезда”. Многобройни са оперните й изяви, също и като концертен и камерен изпълнител. В момента е преподавател по пеене в университета Феърли Дикинсън в Мадисън и има собствено вокално студио.



По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна