Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT).

Две години след масовите протести в Белград, които наложиха на сръбските власти да се откажат от проекта, Вучич заяви пред британския вестник, че е получил нови гаранции за екологичната му безопасност, както от британско-австралийския концерн "Рио Тинто", така и от Европейския съюз.

По думите на сръбския президент мината в поречието на река Ядар в западна Сърбия може да бъде отворена през 2028 година, а добивите могат да достигнат 58 000 тона литий годишно.

Това ще бъде достатъчно за задвижването на над един милион електромобила или 17% от цялата продукция в Европа. Разработването на мината в Ядар беше оценено преди две години на 2,4 милиарда долара.

Веднъж завършен обаче, проектът ще осигури 90% от настоящите нужди на Евросъюза от този материал, критично важен както за електрическите автомобили, така и за мобилните устройства.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна