Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден работи за Радев, но той може да не вдигне голяма вълна, смята тя

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

Според политическия психолог сме в процес на падане и липсва перспектива

| Интервю
проф. Антоанета Христова
Снимка: БТА

"В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход."

Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова.

"Голямата картина е срив на политическите партии. Политическите партии са в много висока степен нелегитимни", категорична е тя.

Политическият психолог не вижда успешен ход за Борисов или за когото и да е в политическата конфигурация в парламента.

Дори да се направи експертно правителство, то ще изглежда слабо, скрило се зад експерти. Кабинет ГЕРБ плюс ДПС ще бъде "абсолютно възстановяване на това, срещу което по-голямата част от избирателите отрицават", посочи проф. Христова. По думите ѝ, "всичко, което ще се случва оттук нататък е непопулярно", а реформи ще ги направят "още по-нехаресвани и нелегитимни".

ИТН все още се колебае и обмисля капана, в който се намира, отбеляза политическият психолог.

БСП няма интерес от избори сега, защото няма лидер, каза Христова, според която партията е "в насипно състояние".

"Логично е за няколко месеца да поиска спокойствие и да подкрепи някаква формула."

Патриотичните партии ще вземат повече на евентуален вот наесен. Ще има размествания, които вече започнаха, прогнозира проф. Антоанета Христова.

ПП-ДБ не могат да си върнат избиратели, защото хората, които си тръгнаха, си тръгнаха, защото са разочаровани от ПП-ДБ, не защото са с ГЕРБ, изрази мнение тя.

"Останаха тези, които могат да понесат всичко. Ако се разделят, може би повече няма да влязат в парламента. ДБ вече се пакетираха с ПП и без тях вече нямат бъдеще."

Румен Радев все ще чака, ще чака, но може и да не дойде моментът, коментира проф. Христова в предаването "Преди всички".

"Рискът за него е много сериозен. Всеки ден в момента работи за него, докато не се получи превъртане, тоест, не се сетят, че трябва да седнат и да изиграят вземането на решение за бъдещето на държавата без неговото генерално участие. В момента политическите лидери имат усещането, че ще могат поне за кратко да управляват системата. (...) В това време и Радев може да оттече. За Радев ще гласуват много хора, той може пак да бъде първи, но не е и харесван достатъчно от десницата. Тогава дали ще направи голямата вълна, а той иска голяма вълна."

Същевременно тя отчита, че развитието при държавния глава му дава възможност да изиграе ролята на инициатор на кръгла маса.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени