Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започват разговорите за излъчване на експертно правителство, водени от преговорния екип на победителите от предсрочните парламентарни избори - ГЕРБ-СДС. 

Въпреки първоначалните заявки от партията разговорите да започват в утрешния ден – преговорите са насрочени още за  днес след като президентът обяви, че свиква 50-ото Народно събрание в сряда. Така днес и утре са планирани срещи с политическите сили в новия парламент.

ГЕРБ-СДС изпрати покани, като първата среща ще е в 13.00 ч. с ДПС, която е втора политическа сила. Следват разговори с ПП-ДБ и с "Възраждане" – съответно в 15.00 ч. и 17.00 ч. Предвидени са кратки изявления след срещите. За утре са изпратени покани на БСП, "Има такъв народ" и "Величие". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на правителство, като излъчи преговорен екип в състав: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян:

"Да се направи експертен кабинет, той трябва да е доминиран от ГЕРБ по важните министерства – особено премиер, външен министър, отбрана, и ако може с отговорните политици да влезнем в диалог и да се намерят най-добри експерти, да се състави правителство".

Под въпрос остава кои, освен ДПС, ще седнат на една маса с тях и ще обсъдят опциите за съставяне на бъдещ кабинет с първия мандат.

Най-вероятно от ПП-ДБ ще откажат срещата след като лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка, Атанас Атанасов поиска вот на доверие от членовете на ДСБ, а съпредседателите на "Продължаваме промяната" бяха категорични, че независимо какво ще предложат от ГЕРБ-СДС, в новия парламент ще са опозиция.

Пленумът на БСП реши социалистите да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС, но ръководството ще реши дали все пак да отидат на разговорите и да заявят намеренията си пред преговорния екип.

Под въпрос остават "Има такъв народ", които вече цяла седмица пазят мълчание.

Новата формация "Величие" също остават с неясна позиция, но най-вероятно ще се отзоват на поканата за срещата, за да чуят какво предлагат от ГЕРБ.

От "Възраждане" са категорични, че няма да участват в разговори и няма да дадат подкрепата си за правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди:

"Всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са първия мандат. Другият изход е септември на избори".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени