Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Снимка: Алами/Ройтерс

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г.

Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и инфраструктурни или финансови инвестиции и туристически услуги от незаконно анексираните Крим или Севастопол.

Освен това износът на определени стоки и технологии за кримски компании или за използване в незаконно анексирания Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката или за търсене, проучване и производство на нефт, газ и минерални ресурси, също е предмет на ограничения на ЕС.

ЕС не признава и продължава да осъжда незаконното анексиране на Крим и град Севастопол от Руската федерация като нарушение на международното право, се посочва в решението на Съвета.

От 2022 г. насам Русия допълнително наруши суверенитета и териториалната цялост на Украйна със своята непредизвикана и неоправдана агресивна война срещу Украйна. ЕС остава непоколебим в ангажимента си към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и нейното присъщо право на самоотбрана срещу руската агресия, и е посветен на пълното прилагане на своята политика на непризнаване.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени