Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство
Снимка: БГНЕС

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам. Информация за хода на разговорите все още няма.

От "Продължаваме промяната-Демократична България", които бяха поканени на среща в 15.00 часа, заявиха, че няма да се отзоват. В тяхно изявление до медиите беше потвърдено, че коалицията ще бъде, цитирам, "силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България".

Среща с ГЕРБ-СДС отказаха и от партия "Възраждане". От тази формация потвърдиха позицията си, че ще подкрепят само правителство с техен мандат. При провал на първия и втория мандат, ако "Възраждане" получи третия, ще покани за разговори, цитирам, "при определени условия", всички парламентарни формации без ДПС.

Срещите на ГЕРБ-СДС с останалите три формации от новия парламент са насрочени за утре. От БСП вече заявиха, че ве още не са решили дали да участват в такава среща. Партия "Величие" би се включила в разговори за правителство, само ако в тях от страна на ГЕРБ участва лидерът на партията Бойко Борисов. Това заяви пред БНР Николай Марков от новата парламентарна формация в отговор на въпрос дали партията му приема поканата за разговори утре с преговорния екип на ГЕРБ:

"Нямаме какво да си кажем с дамите. Много дами минаха. Тия са поредните. Там си има лидер, този лидер си носи отговорността за думите, които е казал пред друг лидер".

 Според Марков ново правителство ще бъде съствено от ГЕРБ, ДПС и партия "Има такъв народ":

"Казвам, че това ще бъде формулата и го казвах преди два месеца. Сега просто го потвърждавам. И се спекулира зад експертен кабинет. Такъв кабинет не съществува по българското законодателство. Има коалиционен кабинет".

 От партия "Има такъв народ" до момента не са обявили дали ще участват в разговора с ГЕРБ-СДС за правителсво и дали биха подкрепили кабинет с първия мандат.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна