Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 425 млн. лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие

Снимка: БНР

Над 425 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Осигурените, които са се възползвали от правото на промяна, са близо 90 000 души. Те са прехвърлили средства от индивидуалните си партиди от един фонд в друг. Данните са на базата на справки, представени от пенсионноосигурителните дружества.

През първото тримесечие на 2024 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени над 115 000 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг, като най-много – над 107 000 са за най-масовите универсални фондове, в които задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959-а година. В 20 процента от случаите са получени откази.

От Комисията за финансов надзор посочват, че такива откази се получават, ако заявлението за преместването на средствата не е попълнено съобразно изискванията, както и когато осигуреният не изпълнява условията за промяна на участието и прехвърлянето, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване. От всички, които са прехвърлили парите си от един фонд в друг ,осигурените в универсални фондове са близо 84 000 души, 5800 души – в професионални и 235-ма – в доброволни. Осигурените във всички видове фондове са над 5 милиона души, а активите им вече са почти 24 милиарда лева.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна