Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни.
Очаква се Урсула фон дер Лайен да получи втори мандат начело на ЕК, бившият португалски премиер Антониу Коща да бъде номиниран за председател на Европейския съвет, председателката на Европарламента Роберта Мецола да поднови позицията си за 2 години и половина, а естонската премиерка Кая Калас да поеме поста върховен представител по външната политика и сигурност. 
Служебният премиер Димитър Главчев заяви на влизане на срещата на евролидерите в Брюксел, че страната ни ще подкрепи кандидатите за висшите постове в ЕС за следващия законодателен цикъл:

"Разбира се, че подкрепяме и ние сме точно за бързо разбирателство. И пак, ако трябва да хвърлим поглед и върху българския парламент, знаете, че и там искаме да се случат бързо нещата, за да има парламент, който да е с пълен мандат, и бързо съставяне на правителство с мандата на първата сила, защото ще се случи на най-бързо.

И очакваме и там да има разбирателство и скорошно редовно правителство пак с пълен мандат", коментира Димитър Главчев.

Запитан дали е оптимист за сформиране на правителство у нас, премиерът отговори:

"Оптимист съм, надявам се бързо да бъде сформирано редовно правителство. Надявам се народните представители да намерят бързо разбирателството помежду си и това да се случи възможно най-бързо, тъй като това е най-добре и за българските граждани".
На въпрос на БНР дали вече има яснота за ресора на следващия български еврокомисар, министър-председателят каза:

"Много сме далече от този момент да се говори за ресор, ние още нямаме избран председател на Еврокомисията, оттам нататък се случват нещата. А всичко, както Ви казах, минава през Европейския парламент.

Още време трябва там, да има търпение, да се изчака за ресор на българския еврокомисар, тъй като Еврокомисията се предвиждат да се конституира някъде ноември".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна