Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуващите гласове имат комфорта да го правят необезпокоявано, смята бившият вътрешен министър

Иван Демерджиев: И на тези избори се купуваха гласове. МВР е с широко затворени очи

"Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели"

| Интервю
Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Купуването на гласове на тези избори беше факт. Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции.

Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му "има много конкретни данни за гласуването по секции" и той може да предостави анализ по темата.

Ръководството на МВР стои с широко затворени очи, подчерта той.

Демерджиев отбеляза, че е имало случаи, при които са били  подавани "съвсем ясни сигнали" за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били викани потенциалните купувачи на гласове, били са питани купуват ли и при отрицателен отговор производства не са били образувани.

Бившият вътрешен министър попита кои схеми за купуване на гласове са били разобличени от МВР.

"Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели."

Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали "комфорта да го правят необезпокоявано", коментира Иван Демерджиев в предаването "Преди всички".

При толкова "заслуги", които натрупа този министър, е нормално той да запази поста си и в следващото правителство, допълни той.

Двете политически сили, които сега се гласят да правят кабинет, вече участваха в една правосъдна реформа. Не е комично, а е трагично, заяви Демерджиев, запитан за възможността Делян Пеевски да пише Закона за съдебната власт.

Относно очакваното решение на Конституционния съд за поправките в основния закон бившият вътрешен и правосъден министър изрази надежда КС да приеме обосновано "решение, с което да възстанови накърнения баланс" между държавните органи. Той определи промените в Конституцията като "мъртвородени".

"Много от представителите на сглобката призоваваха Конституционният съд да се превърне едва ли не във втора камара на парламента", подчерта той.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна