Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Снимка: БТА

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на инициативите, съобщиха от БТС.

В подписката, внесена на 14 юни, от гражданските инициативи настояват за деактуване на хижите "Македония" и "Чакалица", както и за спиране и анулиране на конкурса, обявен от Националния парк "Рила", за нов стопанин на хижа "Македония". В подписката се настоява за извършване на необходимите законови промени, за да може хижите да бъдат актувани на туристическото сдружение. 

Националните граждански инициативи са насочени към сериозен проблем, свързан с хижите в България, отбелязват от БТС. Преди няколко години областната управа издава акт за държавна собственост за хижите "Македония" и "Чакалица" на името на Национален парк "Рила", като пред БТС и туристическото дружество "Айгидик" - Благоевград, това е било представено като формалност, посочват от Съюза. Няколко години по-късно от националния парк обявяват конкурс за нов стопанин на хижа "Македония", което налага туристическото дружество да се бори на конкурсни начала за стопанисването на хижата.

Хижа "Македония" е сторена 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи, напомнят от БТС и изтъкват, че тя винаги се е стопанисвала от Съюза чрез местното туристическо дружество, като в архива на Българския туристически съюз се пазят много документи, доказващи това. Множество ремонти и подобрения са направени в хижата от БТС и от туристическото дружество "Айгидик", а не от държавата или от националния парк "Рила", изтъкват от Съюза.

Във връзка с кампанията на БТС за защита на туристическите обекти, инспирирана от казуса с хижите "Македония" и "Чакалица", Венев посочи в интервю за БТА в края на май, че туристическото дружеството не е могло да си върне собствеността на хижа "Македония" и изтъкна, че освен тези хижи има още много обекти, които са собственост на БТС, но нормативни пречки затрудняват ефективното им стопанисване. 
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна