Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балинт Одор: Ще направим всичко за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината

Снимка: pixabay
Ще направим всичко възможно процесът за приемането на България и Румъния в Шенген да приключи до края на годината - това каза постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор при представянето на приоритетите на страната му, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.
Посланик Одор припомни, че от приемането на заключенията за готовността на двете страни да се присъединят към пространството за свободно движение са изминали 13 години:
"Също така си спомням 2011 година - това беше времето, през което Унгария пое първото ротационно председателство на ЕС. Тогава бяха приети заключения в тази насока. И ние много искаме да видим приключването на процеса на разширяването на Шенген до края на тази година. Така че говоря за решението за приемане на двете страни в Шенген до края на годината, за да бъда по-точен".
Запитан от БНР как точно ще убеди Австрия да свали ветото си при положение, че тя изобщо не показва такова намерение, той отговори:
"Ще играем ролята си на честен посредник, ще водим дискусии, права сте, че в тази област ни е необходим консенсус. Имаме шест месеца, за да обсъдим проблемите".
Сред другите приоритети, той посочи борбата с нелегалната миграция, политиката на отбрана, разширяването.  На въпросите за Украйна отговорите му бяха по-общи, но все пак спомена, че унгарското председателство ще продължи по пътя, който да доведе нови страни в ЕС, в това число Украйна и Молдова. 
Мотото на председателството - "Да направим Европа отново велика", предизвика смут заради аналогията с мотото на бившия американски президент Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика".
Министърът по европейските въпроси Янош Бока отрече мотото да има някаква връзка с лозунга на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп, който от години призовава привържениците си "да направим Америка отново велика".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна