Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": 36 на сто от българите страдат от затлъстяване

Снимка: Pixabay

Около 40% от българите са с индекс на телесна маса над здравословния, а общо 36% страдат от затлъстяване. От затлъстяване първа степен са засегнати 25% от населението на България, от втора степен - 9%, а от трета степен страдат 2%. Това сочат данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд".

Резултатите бяха представени на пресконференция на тема "Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план", съобщиха организаторите от Алианса срещу затлъстяването.

Изследването е проведено от Изследователски център "Тренд" в периода от 7 до 19 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да проследи до каква степен затлъстяването повлиява на обществения живот и икономическата сфера у нас. 

Данните сочат, че 49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години, а 12% - повече от 20 г. С наднормено тегло или затлъстяване между 10 и 20 години са засегнати 14% от респондентите.

48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са направили повече от четири опита за намаляване на теглото. От "Тренд" посочват, че шест от десет души са пробвали най-разпространените методи за отслабване – хранителен режим или диета. Четири от десет души са отслабнали с физическа активност, а 23% с продукти за отслабване без лекарско предписание. А 6% от респондентите са използвали лекарство конкретно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни. Високо кръвно налягане са посочили 46% от респондентите, 23% - висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни състояния, свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Проф. Виолета Йосифова, д-р Явор Асьов, Димитър Ганев, Аркади Шарков

2 200 000 пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на "Тренд". Теглото освен здравословен проблем, оказва влияние и върху икономиката на домакинството, посочи Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, допълни той.

Аркади Шарков, здравен икономист, говори за икономическото въздействие на затлъстяването. По думите му лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо, тъй като то се свързва с най-разпространените хронични заболявания, както и с най-честите причини за смъртност.

По данни на Global Obesity Observatory, цитирани от Шарков, към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5,23 млрд. лв. или 747 лв. на глава от населението и 4,3% от БВП. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12,6% и 87,4% от общите разходи, посочи той.

Затлъстяването "тежи" с близо 500 млн. лева на здравния бюджет у нас по предварителни оценки, каза здравният икономист. Разходите за болнични и извънболнични дейности са 103 млн. лв. За 2019 г. 240 млн. лв. са общите разходи на НЗОК за четири групи заболявания, а 137 млн. лв. - за лекарствени продукти в две от групите заболявания, каза още Шарков.

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти, предупредиха специалистите. По думите им Националната здравна стратегия 2030 е посочила затлъстяването като един от основните приоритети пред страната ни и изисква спешно стартиране на Национална програма за борба със затлъстяването.

Затлъстяването е хроничен, рецидивиращ, прогресиращ болестен процес. То не е избор на начин на живот в резултат на повишен апетит, а заболяване, причинено от сложно взаимодействие на генетични и фактори на средата, както и някои други заболявания. Това обясни д-р Явор Асьов, ендокринолог в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска". По думите му са идентифицирани мутации в над 200 гена, които водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване. Според д-р Асьов причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите.

В момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, а 4 от 5 деца с наднормено тегло ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст, посочи проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог и ръководител на Катедрата по педиатрия в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. По думите ѝ България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стремглавото покачване броя на децата, които страдат от заболяването. Наднормено тегло от 6,4% се наблюдава при момичетата и 9,6 % при момчетата, посочи тя.


По публикацията работи: Радмила Попова Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна