Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

| Интервю
4
Снимка: dobrinka.com

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено.

Концертът за виола и струнни е създаден през 2004 г. Още тогава е направен студиен запис в София с Радиооркестъра и Максим Рисанов. Но после задълго творбата не се изпълнява и сега, 20 години по-късно, Добринка Табакова и Деляна Лазарова го възстановяват, докато са ангажирани като щатен композитор и асистент диригент на оркестър "Хале" в Манчестър. Така произведението с нова оркестрация е записано отново и издадено в авторски диск на Табакова. Както повечето ѝ албуми, и този е приет много радушно от критиката по света.

Междувременно българката, която от дълги години живее и твори в Лондон, представя нови и нови свои пиеси на фестивала за камерна музика "Неотъпката пътека" в Ковачевица. Така ще бъде и тази година в началото на август, а клавирният квинтет "Каменна следа" ще бъде записан в БНР.

Още за вдъхновенията и заплануваните участия през лятото и новия сезон като щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си Добринка Табакова разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна