Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

Краут-психеделик-(пост)пънк дуото от Токио ще свири за първи път в Пловдив, София и Велико Търново на 23, 24 и 25 юни

Снимка: „Аларма Пънк Джаз“ / личен архив на групата

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя при Неделев"), София – в зала "Сингълс" на НДК на 24 юни (понеделник) и Велико Търново – в арт-пространството "ТаМ" на 25 юни (вторник).

Гостите ни Хироки (клавири/вокали) и Сара Ода (барабани/вокали) са необикновена двойка музиканти от Токио, които от три години живеят в Тбилиси (Грузия) и създават музика, повлияна от краут- и психеделик-рока, пост-пънка, J-попа, минимализма и нойз-жанровете, под името heavenphetamine. Групата е формирана още в Япония в края на миналото десетилетие, откъдето пътуват на турнета в Австралия и Нова Зеландия, но истинското разгръщане на творческия ѝ капацитет започва именно тук, между Грузия (където основно живеят, свирят и записват) и Украйна (където откриват местната ъндърграунд сцена и дори стават част от нея буквално два месеца преди избухването на войната).

Още в началото на руската инвазия през 2022 г. предприемат 5-месечно благотворително турне в подкрепа на Украйна, като даряват всичките средства от него на пострадали от войната. Проектът се нарича NOM (Not Only Money).

През 2023 правят две европейски турнета със същата цел – този път с двама украински музиканти – Евгений Корол (електрически китари) и Кира Кремпова (флейта).

Вярват повече в човешкото общуване на живо, отколкото онлайн в "пост-интернет" епохата, както е и заглавието на първия им мини-албум от 2019г.

В контекста на досегашната история на "Аларма Пънк Джаз" heavenphetamine са част от дългата традиция на платформата в организирането на концерти на съвременни авангардни, ъндърграунд и DIY музиканти от Япония през годините – Acid Mothers Temple, Джунко Уеда, Кенджи "Дамо" Сузуки, Йошио Мачида, By Haruo, Тацуя Йошида, Тацуру Араи, Tengger и др.

Концертите, припомняме, са в Bee Bop Café (Пловдив), зала "Сингълс" на НДК (София) и ТаМ (Велико Търново), съответно на 23, 24 и 25 юни (неделя, понеделник и вторник), като на пловдивския концерт, където съорганизатор на "Аларма" е платформата "Пост Култура", ще има и специални гости, които ще открият вечерта. Това са група "стрЪк", чието звучене е оригинален синтез на пост-пънк, пост-електроника, пост-Шекспир и ню уейв. Поименно музикантите са Трифон Ташев (вокали, текстове, ефекти), Иван Шумилов (бас), Иво Атанасов (барабани) и Огнян Колев (електрическа китара). Извън родния си Пловдив, където досега са свирили в различни ъндърграунд пространства (включително на годишната изложба "Ономатопея" в "Галерията" при Ателиетата), имат изяви още в Асеновград и Бургас.

На концертите на heavenphetamine в София и Велико Търново съпътстващата програма ще бъде пред- и афтърпарти със съвременна азиатска авангардна и ъндърграунд музика – селекция на Цветан Цветанов.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна