Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето оживяват на сцената на Държавния куклен театър в Добрич

Лео Капон: Имайте смелостта, куража и въображението да бъдете необикновени!

| Репортаж
Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър в Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич.

Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон.

Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему уникални. 

"В град Стокхолм, на една съвсем обикновена улица, в една съвсем обикновена къща живее най-обикновено шведско семейство с фамилията Свантесон. Това семейство се състои от един най-обикновен баща, от една най-обикновена майка и от три най-обикновени деца – Босе, Бетан и Дребосъчето. И в цялата къща има само едно необикновено същество – това е Карлсон, който живее на покрива".  

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър  в Добрич
Така започва историята за Карлсон, с която са пораснали поколения деца и която ще радва от сцената на ДКТ "Дора Габе" в Добрич своите малки и големи зрители.

Това ще е последната за сезона премиера на театъра и по думите на директора му Петър Петков представлението е изключително живо и актьорско, а децата много му се зарадват.

"С чудесна музика, хубава сценография и под вещото ръководство на Лео Капон". 

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър  в Добрич
Това е едно от вечните заглавия в детската литература, сподели режисьорът на постановката Леонард Капон.

"Много харесвам Астрид Линдгрен като автор. Каквото и да прочетеш от нея, то винаги е много съвременно. Отключва въображението и на големи, и на малки.

Имайте смелостта, куража и въображението да бъдете необикновени!".

Лео Капон уточнява, че постановката в никакъв случай не звучи нравоучително, а чрез игра и стилистика публиката сама ще усети посланията, зададени от сцената.

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър  в Добрич
"Ако оставим децата да ни водят, ще живеем доста по-добре. За това става въпрос в пиесата. Стремежът ни е бил представлението да е и за деца, и за родители". 

"Аз съм красив, умен, прилично дебел, в разцвета на силите си!“ е любимият цитат на Карлсон не само за Лео Капон, но и за много от любителите на това дебело човече с перка на гърба, което живее на покрива и обича "малки, сладки, вкусни кюфтенца".

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето на сцената на Държавния куклен театър  в Добрич
Актьорите в представлението са Мила Боянова, Росен Радев, близнаците Валентин и Иван Иванови, както и най-новото попълнение в ДКТ "Дора Габе" Елена Георгиева, която е завършила университета в Пловдив само преди месец.

Автор на музиката е композиторът Пламен Петков, за когото Лео Капон споделя, че създава изключително различна детска музика, която действа провокативно и на актьорите.

Всички, обичащи кукленото изкуство и историите за Карлсон, са поканени на премиерата на постановката тази вечер от 18.00 часа. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени