Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Антъни Блинкън
Снимка: АП/БТА

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул.

Чо Те-джун и Антъни Блинкън обсъдиха по телефона и начини за реакция на споразумението. Двамата се договориха да наблюдават отблизо ситуацията. Блинкън заяви, че САЩ подкрепят реакцията на Южна Корея на пакта, в който Москва и Пхенян заявяват, че всяка от страните ще предостави незабавна военна помощ на другата, ако тя бъде изправена пред въоръжена агресия.

Според Чо всяко сътрудничество за подпомагане на военните възможности на Северна Корея е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. САЩ ще обмислят различни начини за отговор на заплахата за международния мир и стабилност от страна на Русия и Северна Корея, се казва още в изявлението на южнокорейското външно министерство.

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чанг Хо-джин заяви вчера, че Сеул ще разгледа възможността за доставка на оръжия за Украйна в отговор на пакта между Москва и Пхенян.

Южна Корея извика руския посланик, за да изрази протест срещу пакта за взаимна отбрана между Русия и Северна Корея, подписан преди два дни от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на държавно посещение на Путин в Пхенян. 

Руският президент Владимир Путин предупреди Южна Корея, че ще направи "голяма грешка", ако въоръжи Украйна във войната срещу Русия. Коментарът му последва изявлението на Сеул, че обмисля подобна възможност в отговор на новия пакт между Москва и Пхенян. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени