Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков:

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

Ние с "Възраждане" просто не сме от една порода

Кирил Петков
Снимка: БТА

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група:

"Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите да ги засекат, нито МВР да ги засече. Това не е първият случай. Знаете и за "братя Галеви" какво се случи. Как така един международен престъпник може да се появи пред вратата на Софийския затвор без нито една от другите служби да знае за това. Обяснението ми е, че службите на работят".

Министър Стоянов ще бъде питан и за охраната на дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, уточни за БНР Кирил Петков.

От ПП-ДБ настояват Република Северна Македония да спази поетите ангажименти за присъединяване към ЕС:

"Преди две години, когато аз бях премиер, 27 страни гласуваха България да бъде в Конституцията на Република Северна Македония. Това беше "френското предложение", което беше гласувано. Това предложение не може да се промени и ще е много жалко, ако Северна Македония завие в друга посока и не към Европа".

Петков отрече да са водени разговори с партия "Възраждане" за съставяне на правителство. По думите му не биха подкрепили предложение за кабинет с третия мандат, ако бъде връчен на БСП и ИТН:

"Ние с "Възраждане" просто не сме от една порода. Освен че сме антикорупционна коалиция, ние сме и проевропейска. Никой от лидерите на ПП-ДБ не е влизал в разговори с Костадин Костадинов за формиране каквото и да е общо правителство. Нашите избирателни на тези избори ни дадоха много ясно позиция за опозиция и това, което нашите избиратели могат да очаква е, че ние ще бъдем абсолютно постоянни в ролята на опозиция и няма да влизаме в някакви безпринципни договорки".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна