Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

2
Снимка: Любо Андреев

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството, като те искат сигурност, безопасност и да няма проблеми при преминаването през прохода "Петрохан", но според тях, тези ТИР-ове, които от вчера вечерта имат възможност да минават през прохода, създават проблеми.

Жена сподели: "Не се спи нощно време. Не можем да преминем през пътя, но такава ситуация".

Дайте шанс на строителството на високоскоростния път между Ботевград и Видин, посочи министър Коритарова. "Направили сме всички необходими анализи, за да може да се пътува през прохода "Петрохан". Това е един от вариантите ТИР-овете да минават от Монтана за София", каза още тя, изправяйки се пред протестиращите, за да обясни защото тежкотоварните камиони могат да минават през прохода "Петрохан".

С нея беше и главен комисар Атанас Илков,  директор на Главна дирекция "Национална полиция". Той сподели, че има 30-дневен срок, в който ще се направи анализ на преминаващите ТИР-ове. Трасето се следи 24 часа, като три патрула следят преминаването на ТИРо-ве през прохода "Петрохан", посочи той и добави, че "тогава ще вземем решение дали ще остане тази временна мярка за преминаването през „Петрохан“.

Протестиращите продължават да блокират прохода на изхода за село Бързия. Те са готови и на други действия - дори от утре да има палатков лагер с протестиращи, които да настояват с исканията си ТИР-овете да не преминават през прехода "Петрохан".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна