Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

Снимка: Община Дупница

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов.

Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над 5 хиляди подписа за провеждане на референдум за спасяване на местното "ВиК", което от 1-ви юли трябва да премине към регионалния оператор "Кюстендилска вода", а цената на водата да поскъпне 2,5 пъти.

Ситуацията с питейната вода в Дупница се променя драстично от 1-ви юли, когато на практика фалиралото общинско дружество "ВиК" с над 2 мил. лева задължения трябва юридически, административно и финансово да премине към "Кюстендилска вода". Това автоматично означава поскъпване на водата за града и 16-те села 2,5 пъти - от 1,37 лв. на 3,71 лева за куб. метър.

Това обаче два ли ще възпре някои домакинства да използват водата за поливане на градините, за миене на коли и други, посочи Софка Скоклева, кмет на най-голямото село в Кюстендилска област - Яхиново, където ползват и вода от Напоителни системи срещу 18 ст. за куб. метър по канал за язовир "Дяково".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна