Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

Румен Радев на форума за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" в София, 26 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във форум за зелената трансформация:

"Много е важно как ще се развие първият мандат (…) така че аз ще обявя решението си кога ще връча първия мандат, едва след като приключи цикълът на консултации".

Помолен за коментар на реториката на новото правителство в Северна Македония относно България, държавният глава настоя за незабавни конкретни действия от българското правителство и европейските институции за спазването на европейските принципи за разширяване на Европейския съюз.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Република Северна Македония".

Държавният глава призова както българското правителство, така и европейските институции да предприемат, цитирам, "незабавни и конкретни действия", за да бъдат спазвани принципите за разширяване на Европейския съюз:

"Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация".

Румен Радев коментира и анонса на служебния министър на отбраната, че може да бъде осигурена допълнителна помощ за Украйна с боеприпаси с отпаднала необходимост за България. Държавният глава поиска обяснение какво е "отпаднала необходимост" и отново призова за преговори за прекратяване на войната.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени