Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Партия "Величие" на консултации при президента, 26 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за кабинет.

"Както знаете ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата политическа система, но за вас тези избори бяха безспорен успех", приветства ги държавният глава.

"Вече се очертаха няколко варианта за кабинет… Важно е да се чуе и вашето мнение, защото всяка позиция и всеки глас в тази твърде неясна политическа обстановка е изключително важен", каза още Румен Радев.

Председателят на "Величие" Николай Марков заяви:

"Поискахме среща с лидера на най-голямата политическа сила в парламента с цел да имаме яснота по целите, които се поставят като правителство, което ще се формира, времето, за което се ангажира да направи нужните стъпки и съответно какво очаква… Не бяхме чути, защото такава среща бе отхвърлена".

"Смятам, че за обществеността е много важно да знае какви ангажименти предстоят от стратегическа гледна точка и от всички останали за целите на това правителство, което трябва да бъде формирано. В този смисъл аз смятам, че криенето зад експертно правителство не е полезната формула на България, защото всъщност това прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост. Това е вид популизъм и демагогия…Липсва пряката отговорност на субектите… Най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели, задачи… от лицата, които имат ангажиментите и най-голямото доверие да го съставят".

Ако се стигне до връчване на мандат на нас, каквито претенции нямаме, ще предложим програмно правителство, каза още Марков.

Малко по-рано Николай Марков призова основателя на партия "Величие" Ивелин Михайлов да се извини за твърденията си, че има "пробити" депутати, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ и че групата се разпада:

"Направих лична среща с него и депутатите и го попитах пред всички дали има данни, които може да предостави на мен, на медиите или на прокуратурата за подобни въздействия, обясни Марков. Той открито каза, че няма. Това ми дава основания да поискам извинение, за да можем да продължим".



По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени