Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви.

В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция Синд, където температурата се покачи до 49 градуса по Целзий. 

В понеделник и вторник в болниците в Карачи са докарани повече от 20 жертви на предполагаем топлинен удар. Училищата бяха затворени, болниците обявиха извънредно положение, а в пакистанските градове бяха създадени лагери за помощ при горещини, след като температурите достигнаха над 50 градуса по Целзий по време на първата гореща вълна през май.

В същото време в Швейцария гръмотевични бури и проливни дъждове причиниха наводнения близо до Базел и Женева. В полицията са получени няколкостотин сигнала за наводнени мазета, прекъсване на електрозахранването и други щети, причинени от природното бедствие. 

В западния кантон Во пожарната служба е потърсена за помощ над 200 пъти. В Женева силните гръмотевични бури и проливните валежи доведоха до двучасово спиране на полетите.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени