Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България е държава на духа, от хилядолетия е един от културните и духовни центрове на Европа

Президентът откри форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.
Снимка: БТА

България е държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните и духовни центрове на Европа, посочи президентът Румен Радев при откриването на международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност".

Инициативата за конференцията е на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на министерство на образованието и науката. Писмеността съхранява нашата идентичност, подчерта в словото си Радев:

"Майчиният език е първият, бих казал и най-голям дар, който ние получаваме от нашите родители. През годините силата на словото ни учи на добро и зло, формира нашия личен и колективен компас. Без чудото на буквите поколения ярки умове щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, а прогресът и науката биха били невъзможни. Историята безмилостно сочи, че силни народи са изчезвали, когато не са съумявали да съхранят своя език. Именно писмеността съхранява мъдростта на поколенията, опазва нашата идентичност, изразява разноликата същност на хората и нациите. Ние, българите, съхраняваме това особено и силно и съкровено за нас чувство. Ние имаме в своя календар един уникален празник, посветен на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Те са вградени дълбоко в нашата държавност и институционалност".


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна