Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен театър в София

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

"Страх и отчаяние в третата империя"
Снимка: Световен театър в София

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София". Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев. Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община.

"Страх и отчаяние в Третата империя" – спектакъл на театър "Вене", Талин под режисурата на Тимофей Кулябин гостува на 1 юли в Народния театър "Иван Вазов", домакин на фестивала. Кулябин е един от най-добрите съвременни руски драматурзи, който към момента се намира в изгнание поради изявената си позиция срещу войната в Украйна. Драматургичното произведение е познато на българската публика под заглавието "Страх и мизерия в Третия райх", а сюжетът е тревожно актуален, разказващ за раждането на нацизма в едно тоталитарно общество.

Структурата на пиесата от Бертолт Брехт е фрагментарна, като всеки режисьор избира кои от 27-те драматургични картини да постави на сцената, разказва Терзиев. Кулябин пренася действието на представлението в пространството на съвременна Русия, като, по собствените му думи, не се е наложило да осъвремени същността на текста.

На 9 юли ще бъде игран спектакълът "Отело" на едно от най-големите имена в съвременния европейски театър – литовския режисьор Оскарас Коршуновас. Любопитното е, че в тази нова версия на Шекспировата трагедия главната роля е поверена на жена.  

На 2 юли в Театър "Българска армия" гостува шанхайска трупа, която ще изиграе спектакъл в духа на традиционния пекински театър – "Среща сред цъфналите праскови".

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна