Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния се превръща във водеща Черноморска държава в състава на НАТО

Васил Данов: Позицията на България за срещата във Вашингтон е известна, добре е, че Радев се отказа

"Нашето ръководство изтърва десетилетие с колеблива политика да се позиционира добре пред НАТО"

| Интервю
Капитан Васил Данов от Съюз на офицерите от запаса "Атлантик"
Снимка: Людмила Железова

"Сигналът е ясен, че всеки остава на своите позиции, мнозинството, досегашното, в НС и МС остават на позициите, които вече официално са приети от българската държава в лицето на правителството и главно на парламента. Президентът остава на своята позиция, като противник на помощите с оръжие на Украйна с опасенията си за разгръщане на конфликта в по-широк териториален мащаб".

Това каза капитан първи ранг Васил Данов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

В интервю пред БНР той коментира отказа на Румен Радев да води делегацията на България на срещата на върха във Вашингтон и разлома между "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1.

"Нашите съюзници знаят какво се случва у нас. Доволен съм, че президентът се отказа да оглави делегацията и даде възможност на служебния премиер да изрази тази позиция пред съюзниците във Вашингтон. Няма сигнали МС или МВнР нещо да са променили, защото тази позиция трябва да е устойчива, дългосрочна и стратегическа. Тази позиция отдавна е известна на Радев, защото е формулирана и известна в предишния парламент и не трябва да има изненади. Преиграха и драматизираха, че не са запознати с позицията, защото тя не е нова", обясни кап. Васил Данов. 

Той допълни, че срещата във Вашингтон е за натрупани нерешени и труднорешими проблеми:

"Би трябвало сега НАТО, ръководството и водещите държави във Вашингтон от 8 до 11 юли да изгладят различията с държавите за подкрепата за Украйна, да помогнат с оръжие и техника. Другите задачи са усилване на предното разполагане на натовски сили на Балканите. Това е започнало от десетилетие, защото от 2014 г. е първата агресия - анексиране на Крим". 

Кап. Данов коментира и как България е пропуснала да се позиционира в НАТО, както го е направила Румъния:

"Румъния е регионален лидер, защото нашето ръководство изтърва десетилетие с колеблива политика да се позиционира добре пред НАТО. Румъния следва своята линия, това личи в тази база на НАТО там, която е най-голямата в Европа, по-голяма е от германската "Рамщайн". Там са на разположение 5000 войници, а се предвижда 10 000 войници, с щабове противоракетна и противовъздушна отбрана. Пистата е разширена и ще се гради ново летище. Там от 2022 г. се базират и излитат самолети разузнавачи и предоставят данни на ЦРУ. И румънското правителство каза, че ще се разширява със свои средства - с 2,5 млн. евро".

И припомни, че Черно море е невралгична зона: 

"Сега се разширява и обогатява пристанището в Констанца, то е класирано преди  2 години на 11-о място в ЕС с най-голям товарооборот в Европа. ЕС отпуска 300 млн. евро за подобряване на инфраструктурата. Румъния подхожда стратегически, като е поръчала и две подводници от Франция. Румъния се превръща и във водеща Черноморска държава в състава на НАТО. След края на войната Грузия, Молдова и Украйна ще станат членове на НАТО и всъщност Черно море ще се превърне в натовско, а не в руско езеро". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна