Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Караисен блокираха републиканския път за Свищов

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим

| Репортаж
Караисен-протест
Снимка: Здравка Маслянкова

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим, защото пресъхват местните водоизточници. Едно от най-засегнатите населени места е Караисен, където вода от чешмите на хората не тече от седмици.

В знак на протест срещу бездействието на държавата да реши проблемите с водоснабдяването местните хора блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов.

В Караисен открито се говори за спекулативна търговия с вода. От безводието там са засегнати над 700 жители, детската градина и старческият дом, въпреки че водопроводната мрежа в селото е напълно подменена.

Безводието е от пресъхващия местен водоизточник. Правени са сондажи за нов, но водата не е годна за пиене. Хората носят вода от селските чешми с километри, някои са си направили хидрофори и с помпи, когато има вода, пълнят цистерните за домакинството. В детската градина майките изпращат децата си с по две туби вода всеки ден. В старческия дом, където са 30 души, повечето от които са лежащоболни, положението е значително по-сериозно. Търпението на хората в Караисен е изчерпано и за поредна година започнаха с блокадите на пътя за Свищов, протестират с едно искане – вода:

-  "Майка ми е на 91 години, два дена няма, три дена няма, неприятно, много неприятно. Мъчим се да налеем в кофи, в шишета. Какво да измиеш – чиниите ли, лицето си ли?".

-  "Аз съм от 10 дена без вода, майка ми е лежащоболна, имам и приемно дете. Има и други възрастни хора покрай мене".

-  "Положението назрява. Няма много да има търпение, ще се изчерпа вече. Аз живея в най-ниската част на селото и 8 дена нямам вода".

-  "Много трудно се оправяме и, може би, народът търпи колко години вече… Дайте ни съвет към кого да се обърнем. Аз искам да се обърна към президента".

-  "Искаме вода, това е. Искаме да живеем нормално. В кой век сме, че живеем в безводие? Елате да видите градините, няма. Просто няма вода да се измием от седмици". 


В условията на безводие в Караисен вече се вихри спекулативна търговия с вода.

"Има хора, които отиват сутрин рано, пълнят цистерните и продават на нуждаещи се. Бабички, които имат кокошки, зеленчуци, и няма как. 50 лева и цистерната от един тон вода. Търгашите се навъдиха, може би, от преди месец. Хора от селото са. Властите и да знаят, какво да кажат? Нужда! Хората са съгласни, кротуват си, няма откъде, особено в горната махала няма вода от месец и там са най-нуждаещи се", разказа местен жител.

Хората искат да бъде пуснат напоителният канал на държавната компания "Напоителни системи" и водата от язовир "Александър Стамболийски" да повиши нивото на местния водоизточник. Водоснабдителното дружество е заявило, че ще плати водата, но се чака разрешение от министъра на екологията.

В Караисен искат обявяване на бедствено положение, за да им доставят с цистерни вода за санитарно-битови нужди и бутилирана вода за пиене. 


Кметът на Караисен Стефан Николов: 

"Вариант е, но гледам по-различно на бедственото положение, минералната вода е по-скоро козметично решаване на проблема. За нас едно от спасенията е наличие на вода в главен ляв Баташки канал от 1 юни до 30 септември. Това нещо ще ни реши проблема. За съжаление, институциите твърде бавно успяват да се стиковат помежду си, за де получи резултатът, който ние така нетърпеливо мачкаме". 

За да подкрепят хората от Караисен, дойдоха кметовете на съседните села Патреш и Сломер

Протестите продължават. 


снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна