Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.
Снимка: БТА (архив)

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час.

До момента няма реакция от страна на украинските власти за атаката срещу Новоросийск. Местни жители съобщават в социалните мрежи за мощни експлозии и за пожар в планински район над града, предаде УНИАН.

Руската противовъздушна отбрана е унищожила 10 дрона над територията на Русия, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Пет безпилотни летателни апарата са унищожени над Белгородска област, четири над Брянска и един над Московска област, съобщи министерството.

САЩ ще позволят на Украйна да удари руски позиции на по-голямо разстояние, ако окупационната армия се опита да разшири фронта. Това става ясно от думите на помощник държавния секретар по европейските въпроси Джеймс О'Брайън по време на изслушване в комисията по външни отношения на Камарата на представителите. Според последни информации САЩ ограничават използването на американски оръжия в Русия до 100 километра от украинската граница, което е значително по-малко от пълния обхват на ATACMS, който е повече от 300 километра.

Пентагонът ще обяви скоро нов пакет оръжие и боеприпаси от 2,3 милиарда долара, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин.

Украйна очаква да получи този месец първите от изтребителите Ф-16, обещани от европейските партньори на Киев. Русия, която също очаква тази доставка, засили през последните дни ракетните удари по украинските летища.

Войната в Украйна ще е тема и на започващата днес в Казахстан двудневна среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. В нея ще участва и руският президент Владимир Путин, който днес пристигна в столицата Астана. От вчера там е и китайският лидер Си Цзинпин. Освен с него, Путин ще разговаря и с турския си колега Реджеп Ердоган, както и с лидерите на Азербайджан, Казахстан, Монголия и Пакистан.

Днес и утре в Астана ще бъде и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който също ще участва в срещата на ШОС.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна