Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди вота на Острова

Призив към торите да подготвят завещанието си

Сюела Брейвърман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и "да се подготви за реалността и разочарованието да бъде опозиция".

В статия в "Дейли телеграф" Сюела Брейвърман написа, че "гласуването в четвъртък вече не трябва да бъде свързвано с мисъл за победа, а с формирането на достатъчно силна опозиция",

За разрива в партията на торите тя обвини възхода на "реформатoрите" на Найджъл Фарадж. Тя отчита обаче, че причината за това е неуспехът на торите да намалят имиграцията или данъците в продължение на 14 години.

"Можем да загубим стотици отлични депутати поради жалката ни неспособност да предвидим тази неизбежност преди месеци: че провалът ни да обединим десните ще ни унищожи", заключава Брейвърман. Тя не е единствената, която е примирена и говори открито за неизбежната победа на лейбъристите. Дори действащият министър на труда и пенсиите Мел Страйд заяви в интервю тази сутрин, че "консерваторите са на ръба на много опасна ситуация да се превърнат в много слаба и маргинална опозиция".

Главният политически кореспондент на Би Би Си коментира, че не е стандартна практика министър от кабинета ефективно да признае поражението си в деня преди общите избори и според него това по-скоро е част от възприетата напоследък "тактиката на сплашване" от страна на консерваторите, че едно "супермнозинство" на лейбъристите ще погуби страната.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна