Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 147-ата годишнина от освобождението му

Показват най-старата гравюра на град Бяла

По повод 147-ата годишнина от освобождението на град Бяла, Русенска област, от османско владичество, в историческия музей ще бъде показана най-старата гравюра на селището.

Град Бяла е второто, освободено от османска власт, селище в България, след като на 5 юли (нов стил) руско-румънските войски, командвани от генерал-майор Александър Арнолди, спират до моста на Колю Фичето на р. Янтра. Стратегическото значение на градчето е оценено от командването на войските и през лятото на 1877 г там е разположена главната щабквартира на руския император Александър II. По повод годишнината в градския музей ще бъде изложено най-старото познато изображение на селището, каза директорът Иво Жейнов и допълни:

"Това засега е най-старата позната гравюра на селището от 1877 г. – практически от освобождението на града. В турски писмени документи има описание как е изглеждал т.нар. център на Бяла – хармана на Мехмед бей. Но той е слабо описан, а сега го виждаме за пръв път".

Гравюрата е направена от италианския военнен кореспондент Никола Лазаро по снимка на Франц Душек, придворен фотограф на румънския княз Карол I. Изображението е дарено на музея от частно лице и ще украси изложбата за освобождението на Бяла.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна