Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герган Ценов: България не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация

Защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София в подкрепа на саудитеца Абдул Рахман ал Халиди

| Интервю
Снимка: Личен архив

Днес от 09:30 часа граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София град, за да протестират срещу депортации, които смятат за нелегитимни. 

Те изразяват съпричастност със саудитския дисидент Абдул Рахман ал Халиди. След 2 години и 8 месеца, в които води поредица от дела, обжалващи отказа за убежище на Държавната агенция за бежанците, той е изправен пред потенциалното си депортиране в Саудитска Арабия.

Случаят на Абдул Рахман мобилизира и международна подкрепа. Сред хората на изкуството, вярващи в необходимостта от защита за саудитеца, е и нашият сънародник Герган Ценов, който живее в Ню Йорк. Той е диригент и писател. 

Ценов разказа пред БНР, че животът в Голямата ябълка го кара да се чувства като част от целия свят и да се вълнува от проблемите му. 

"Причините да съм съпричастен към съдбата на Абдул Рахман са много. Неговата политическа дейност не е много по-различна от тази на много от националните ни герои, които бяха преследвани от властта в България и получиха политическо убежище в други страни. 

Преди да съм човек на изкуството, аз съм преди всичко човек. Светът би могъл да оцелее без пиесите на Шекспир, но не и без човешко състрадание. Става въпрос за човек, който е дълбоко онеправдан". 

Българските институции са като вестибуларен апарат, в който всяка част не знае какво прави другата, заяви той в предаването "Преди всички". 

"Доказателство за това са противоречащите едно на друго решения на Върховния административен съд и  ДАНС.

България просто не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация.  

Страната ни е приела определени законови уредби и задължения при влизането си в ЕС. Единственото, което се иска от нея в този момент, е да се отнесе с Абдул Рахман в съгласие с тях. Неспазването им е деморализиращо". 

Той призова българските граждани да се присъединят към демонстрацията в защита на саудитеца.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна